Publicerat 2014-06-02 16:10.

Så mycket som 82 % av stockholmarna menar att frågan om bostadsbristen ska vara av stor betydelse när det kommer till vilket parti man ska rösta på i det kommande riksdagsvalet. Samtidigt säger över hälften att de tror på fler bostadsbyten om flyttskatterna sänks. Resultatet är tydligt i Demoskops undersökning för Villaägarnas Riksförbund.

Villaägarnas Riksförbund har tidigare konstaterat att bostadsmarknadens rörlighet påverkas ogynnsamt av Sveriges höga flyttskatter. Nu har ytterligare en undersökning bestyrkt detta faktum. Det har kommit fram att 82 % av stockholmarna tycker att bostadsbristen bör diskuteras mer flitigt inför det stundande riksdagsvalet och att det bör vara en fråga av stor betydelse för det parti man lägger sin röst på. 30 % av undersökningens deltagare anser också att frågan om flyttskatterna (kapitalvinstskatt, reavinstskatt m.m.) harmycketellerganska storpåverkan på sin röst till valet. Hela 78 % menar att flyttskatterna stoppar upp bostadsmarknaden och så många som 63 % anser att fler skulle flytta om skatterna sänktes.


"Bostadsbristen engagerar Stockholmsväljarna. Många har insett att rörligheten i vår viktigaste tillväxtregion ökar om flyttskatterna sänks. Hittills levererar partierna andefattiga löften om flyttskatterna. Det ser ut att finnas ett stöd bland stockholmarna att gå längre"

- Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef Villaägarna

Sverige och Portugal är de enda länderna som tar ut reavinstskatt på privatbostäder, oberoende på ägartiden. Under de senaste 20 åren har skatten höjts avsevärt - från 1990 och 15 % till 2008 och den senaste höjningen till 22 %. Läs mer om flyttskatterna här