Publicerat 2014-06-11 12:44.

De senaste tjugo åren har landets bostadspolitik gått igenom stora reformer. Den grupp som sett en störst negativ påverkan av reformen är ungdomar konstaterar Villaägarnas Riksförbund. En stor del av Sveriges ungdomar tvingas helt enkelt avstå studier och arbete i direkt anledning till att de inte kommer in på bostadsmarknaden. Villaägarna med Riksbyggen, HSB samt Trä- & Möbelföretagen menar idag att det är dags för en ny förändring inom bostadspolitiken - ett statligt stöd till bosparande för unga vuxna bör införas.


Bosparstimulans

Så kallad "Bosparstimulans" eller gynnsamma lån för unga är redan idag en verklighet i flera länder. I och med stöden vill man göra det enklare för unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden. Det finns stöd av olika slag; ekonomisk hjälp till byggande för att kunna minska boendekostnaderna i nybygget, begränsningar av hyreshöjningar, särskilt boende med låga hyror, bostadsbidrag, gynnsamma lån och stimulans vid bosparande. I Sverige finns det idag bostadsbidrag för unga. Bidrag som dock ställer krav på en minimal inkomst.


Varför stöd till ungdomar?

Villaägarnas Riksförbund tillsammans med ovannämnda företag vill införa ett statligt stöd till bosparande för unga vuxna. Att bospara betyder för individen lägre skuldsättning vid lån, lägre kapitalkostnad och direkt lägre boendekostnad. Även samhället får en bit av kakan - då bosparande ökar tillgången till kapital, stärker hushållens förmåga att hantera kriser och bringar stabilitet till bostadsmarknaden. Nackdelar med bosparstimulans är att instabila hushåll kan få en bostadskredit de tyvärr inte kan hantera samt att stimulansen kan tillfalla personer som redan har tillgång till en förmögenhet eller dylikt.

De unga vuxna som skulle gynnas mest av bosparstimulans är de med en så låg inkomst att det är svårt att spara ihop till insatsen inom en skälig tid. Samt de som inte finner ekonomiskt stöd på annat sätt.