Publicerat 2014-07-14 11:02.

Unga Stockholmare tror sig med högsta sannolikhet bo kvar i sin stad de närmaste åren, medan Göteborgare och Malmöbor visar en större benägenhet att flytta. Det visar en ny undersökning av SBAB.

"Bo och Pendla" är en undersökning genomförd av SBAB, där drygt 2 000 personer i åldrarna 20-35 år boende i Stockholms, Göteborgs och Malmös kommuner fått ge svar angående sin framtidsplanering och hur de ser på sitt boende i storstaden.

När frågan "Hur stor är sannolikheten att du bor kvar i din storstadskommun om tio år?" ställdes, skiljde sig svaren städerna emellan. I Malmö tror så lite som cirka 47 procent att de med 75 procents sannolikhet bor kvar. I Göteborg tror drygt hälften likadant. Stockholmarna däremot, menar att tre fjärdedelar bor kvar i kommunen över de närmsta 10 åren.

De höga bostadspriserna till trots, är Stockholmarna minst benägna att flytta ifrån sin kommun.

Källa: SBAB Pressbild Bild: SBAB

I undersökningen frågades det dessutom om vilka eventuellt positiva och negativa egenskaper storstaden hade. Faktorer som dålig miljö, dyrt boende och otrygghet låg högt upp när det kom till anledningar för flytt. Samtidigt visade det sig att service, utbud och arbetsmarknad var anledningar för att stanna kvar. Även här skiljer sig dock svaren från stad till stad.

Unga Stockholmare bedömer det inte mer tryggt att bo någon annanstans i landet och många anser att arbetsmarknaden är en stor fördel. Viljan till anpassning är också större hos Stockholmarna, som menar att de är villiga att betala mer eller bo mindre för att bo kvar i huvudstaden.

- Resultatet är förvånande men mycket tydligt, flera unga i Stockholm ser helt enkelt sin kommun som en slutgiltig bostadsort än unga i Malmö och Göteborg. De höga bostadspriserna i huvudstaden kompenseras av att fler är beredda att anpassa sig och storstädernas ofta upplevda otrygghet väger lättare, säger Karin Hellgren, presschef SBSB i ett pressmeddelande.

Källa: SBAB Pressbild Bild: SBAB

Källa: SBAB Pressbild Bild: SBAB