Publicerat 2014-06-04 10:00.

En undersökning genomförd av CBI Fastigheter och Novus visar att en stor del av svenskarna vill bo i energieffektiva och miljösmarta bostäder. Undersökningen har utförts med anknytning till de nya plushusen som uppförs i Täby, Stockholm. Plushusen är bostäder som skapar ett överskott av energi tack vare bland annat solcellssystem, värmepumpar och fönster med lågt utsläpp. Den första visningen av de nya energieffektiva husen kommer att äga rum söndagen 8 juni.


Sverige vill bo energieffektivt

CBI Fastigheter som tillsammans med Novus genomförde undersökningen ligger även bakom projektet med plushusen. Det förutsägs att plushus är framtidens bostäder och att majoriteten av de hus som kommer att byggas kommer vara just plushus. Ett påstående som styrks av undersökningens resultat. Hela 54 % av svenskarna anser att energibesparing i hemmet är "ganska viktigt" medan 29 % tycker det är "mycket viktigt". Så många som 54 % är villigare att bo i energieffektiva bostäder än i traditionella egendomar. 32 % var villrådiga i samma fråga. Trots svenskarnas vilja att bo i miljösmarta bostäder var över hälften av de tillfrågade i undersökningen inte medvetna om vad plushus var.

Solceller eller vattenkraft?

På frågan "Hur vill du att ditt framtida boende ska lösa elförsörjningen?" varierade svaren stort beroende på främst kön och vart i landet man bor. Så mycket som 38 % av männen anser att solceller är det bästa tillvägagångssättet medan 47 % av kvinnorna istället svarade "Spelar ingen roll, bara det är snällast möjliga mot miljön". Solceller är populärast i Småland och på Sveriges öar - här menar hälften av befolkningen att solceller är framtidens elförsörjning. I Norrland är man förtjusta i vattenkraft. Med 22 % av befolkningen som föredrar vattenkraft som elförsörjning snittar man nästan dubbelt så högt som resten av riket. I södra Sverige tycker endast 13 % att vattenkraft är sättet att gå tillväga.

De nya plushusen

I Täby, Stockholm, kommer det att byggas tre våningar höga plushus med 20 bostäder vardera. Bostäderna kommer att vara runt 70 kvadratmeter stora samt byggas och inredas med fokus på svensk lyx. Det blir jämtländsk kalksten och närodlat ekgolv samt solceller på taket, värmepumpar, tät betong, väggelement och speciella fönster med lågt utsläpp. Som med vissa andra energieffektiva och miljösmarta hus kommer inte Täbys plushus spara på designen. Arkitekten Thomas Sandell bjuder istället på vackra intressanta fastigheter. Priset för bostäderna kommer att ligga på från 35 000 kr per kvadratmeter.



"Om man nu investerar mycket pengar i sitt boende, varför inte se till att köpa något som alla kommer att efterfråga framöver?"

- Christofer Carlsson, VD CBI Fastigheter

I CBI Fastigheter och Novus undersökning deltog 1071 personer i åldrarna 18-79, boende i Sverige.