Publicerat 2015-03-25 10:33.

Lampguiden är en kostnadsfri app från Energimyndigheten som ska underlätta när du väljer belysning i ditt hem. I samband med Earth Hour har appen kompletterats med ytterligare funktioner.

Källa: Bild: Energimyndigheten (CC BY-SA 3.0)

Energimyndighetens Lampguide hjälper till när du önskar inreda både stiligt och energismart med din belysning. Appen underlättar val av energieffektiv belysning på marknaden, reder ut komplicerade begrepp, var lamporna kan återvinnas och inspirerar.

- Med rätt lampor på rätt plats får man bra och effektiv belysning som ökar välbefinnandet, samtidigt som man gör skillnad för miljön och sparar pengar, berättar Energimyndighetens belysningsexpert Peter Bennich i ett pressmeddelande.

Inför Earth Hour den 28 mars har appen uppdaterats med flera nyttiga funktioner. Nu kan användare bland annat förflytta sig mellan rumstyper och på så sätt få ytterligare tips om hur till exempel ett badrum eller kök bäst belyses. Lamporna i appen går dessutom att släcka och tända.

- Konsumenten kan ladda ner och ha med sig Lampguiden när de står i butiken. Lampguiden är ett bra verktyg för att få en uppfattning om vilka alternativ till glöd- och halogenlampor som finns att köpa, säger Helena Ahlkvist Johansson vid Energimyndigheten.

Appen finnes i både App Store samt Google Play och är helt kostnadsfri. I dag har Lampguiden laddats ned till 39 000 mobiltelefoner.

Källa: Bild: Energimyndigheten (CC BY-SA 3.0)