Publicerat 2014-05-28 10:08.

Från då till då vill man som boende i lägenhet arrangera fest eller spela hög musik under kvällarna. Har grannarna då något att säga till om? Hur länge får man vara högljudd eller hur ofta kan man dra ihop fest? Är det okej att grilla på balkongen eller spela instrument hela dagarna? Lägenhet.se har svaren som leder till en trevligare samvaro i bostadshuset. 


No. 1 - Respekt

Det finns enligt Hyresgästföreningen inga skrivna regler om hur länge man får spela musik eller ha fest. Det finns inte heller någon regel om hur frekvent man får styra upp fester. Det är dock självskrivet att det ej är okej att störa andra hyresgäster i bostadshuset - varken under dagen eller natten. Genom att förvarna sina grannar tidigt innan sin planerade fest, finns det chans till förberedelse inför festkvällen, och chansen för klagomål till värden minskar avsevärt. Det är viktigt att ta hänsyn till sina grannar - behandla andra så som du vill bli behandlad själv. 

Om man själv blir störd

Är en hyresgäst i bostadshuset så högljudd att man anser det vara skadligt för hälsa eller betydligt försämrar bostadsmiljön ska man först besöka grannen för att förklara den olyckliga situationen. Hjälper inte samtalet eller om grannen är motvillig att diskutera är det dags att kontakta hyresvärden. Det är hyresvärdens uppgift att se till så att störningarna upphör. Om hyresvärden inte löser problemet är nästa steg att ta kontakt med Hyresnämnden. Hyresnämnden kan fatta beslut om att hyresvärden måste ta tag i störningsproblemet. Det rekommenderas att anteckna störningstyp, datum och klockslag vid alla störningstillfällen för att sedan kunna ge värd och Hyresnämnd en bättre överblick om problemets omfattning.

Vad får man göra och inte göra i en lägenhet?

  • att grilla på balkongen strider inte mot lagen. Kolla dock upp med hyresvärden om vilka ordningsregler som gäller för just ditt hus! Se även upp med att rök stör dina grannar.
  • att röka på balkong och i lägenhet strider inte mot lagen. Se dock till att din rökning ej påverkar andra grannar och att du vårdar lägenheten.
  • att spela instrument strider inte mot lagen. Ha respekt mot grannar. Spelar man ofta är ett alternativ att komma överens med andra hyresgäster om vissa tider då det är okej att spela.
  • att hänga mattor och liknande över balkongräcket strider inte mot lagen. Visa hänsyn för grannar - se upp med att damm och smuts kommer in i annan hyresgästs lägenhet eller balkong.
  • att ha husdjur strider inte mot lagen. Som husdjursägare är det dock väldigt viktigt att ta hänsyn till grannar. Att hundar skäller frekvent, fåglar för mycket oväsen och katter smiter in i annan hyresgäst lägenhet är inte accepterat.