Publicerat 2014-06-13 12:59.

Nästa år beräknas ett nytt experimentellt studentboende stå klart  för inflyttning vid Chalmers i Göteborg - Living Lab. Syftet med bygget är att hitta framtidens klimatsmarta boende.

Projektet kallas "HSB Living Lab" och ska drivas framåt under en period på 10 år för att hitta framtidens klimatsmarta boende.

- Det är alltid svårt att testa ny teknik och nya lösningar i skarpt läge när vi bygger nya bostadsprojekt. Det här blir vår chans att testa i praktiken och dessutom få direkt återkoppling från de boende, säger Sanna Edling, projektledare i HSB Living Lab, till SVT Väst.

Det nya boendet ska bland annat ge svar på hur vi kan spara på resurser och energi, hur vi ska sköta vardagliga sysslor och hur vi skapar en hållbarhet som passar vårt klimat både i nutid och framtid. 

- Det som jag själv skulle vilja se är mer flexibla bostäder som är yteffektiva. Jag tror att vi kan bo mindre och jag tror att vi kan dela på fler funktioner än vi gör idag, säger Sanna Edling till SVT Väst.

De studenter som flyttar in i de nya bostäderna kommer få agera försökskaniner i forskningen mot ett klimatsmart boende. Lägenheterna kommer vara under konstant utveckling för att hela tiden röra sig mot de bästa lösningarna. Genom att intervjua och ställa frågor till studenterna om vad de själva anser om de innovativa boendelösningarna ska man ta sig framåt. Totalt ska det byggas runt 40 studentlägenheter där även sensorer monteras för att dokumentera det som händer i fastigheten.

- Vi kommer värna om studenternas privatliv. Det är inte bara en forskningsplats utan också deras boende, säger Sanna Edling till SVT Väst.

Se videon om resan mot framtidens boende här!