Publicerat 2014-07-10 15:26.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Zuzana Bobikova (CC BY-SA 3.0)

Sätta upp vindskydd

Enklare vindskydd som ej är fäst i fastigheten är vanligtvis tillåtet. Kolla dock med din förening innan uppsättning, då det bland annat kan finnas önskemål om färgval.

Sätta upp markis

Det krävs tillstånd av din förening att fästa en markis i fastigheten. Det kan även finnas riktlinjer för färgval.

Glas in

Beroende på var balkongen sitter och vart huset är beläget kan en inglasning vara tillåtet. Det krävs alltid tillstånd från föreningen plus bygglov eller bygganmälan för att glasa in balkonger och uteplatser.

Grilla

Se över din förenings ordningsregler och om räddningstjänsten har ett förbud i ditt område. Det varierar från förening till förening om vad som är tillåtet. Vissa godkänner endast elgrill medan vissa förbjuder grillning helt och hållet. Det kan även vara bra att förvarna grannar innan du tänder grillen, och fråga om os och rök stör dem. Alternativet är att grilla på innergården.

Förvara gasolbehållare

På en öppen balkong är det tillåtet att förvara en behållare med storlek P11 (max 30 liter). På en inglasad balkong gäller samma regler som inomhus: en behållare med volymen högst 5 liter.

Sola naken

Varierar beroende på grannarnas insyn och hur du solar. Under vissa omständigheter riskerar du en polisanmälan för förargelseväckande beteende. Visa hänsyn och hör efter vad grannarna tycker innan du solar.

Lyssna på musik

Anses okej om det är i en lagom volym - så att du inte stör grannarna. Undvik höga ljud och samtal på kvälls- och nattetid. Klagar någon på störande grannar är bostadsrättsföreningen skyldig att undersöka om klagomålen är befogade, och i så fall säga till.

Skaka sängkläder och piska mattor

Oftast inte tillåtet då damm och partiklar kan besvära grannarna. Använd gården eller en piskbalkong.

Borsta hunden

Gäller samma regler som för "skaka sängkläder och piska mattor".

Mata fåglar

Vanligtvis inte tillåtet i flerbostadshus av hygieniska skäl. Matrester och fågelspillning skräpar ned och lockar till sig möss och råttor. Dessutom kan fåglar föra en del väsen.

Hänga upp blomlådor

Blomlådor ska oftast hänga inåt balkongen för att inte skräpa ned och minska olycksrisken nedanför på gatan.

Sätta upp parabol

Parabolen måste vara väl förankrad i till exempel ett betongfundament stående på balkongens golv. Det är krav på att anordningen är säker och parabolen får normalt sett inte befinna sig utanför balkongräcket. Det är ej tillåtet att fästa parabolen på fastigheten utan tillstånd från föreningen.

Skotta bort snö

Det är ej tillåtet att skotta snö över balkongräcket

Rökning

Finns inget generellt förbud mot rökning i flerbostadshus. En förening kan inte heller förbjuda någon att röka på sin balkong. Visa dock hänsyn, då alla inte uppskattar röken. 

Tips från HSB