Publicerat 2014-09-04 12:17.

Det är många faktorer som spelar in när svenskarna väljer bostad. SBAB har efter en undersökning sammanställt de som värderas högst.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Ö1jeda1104 (CC BY 3.0)

När svenskarna väljer bostad är det goda kommunikationsmöjligheter som är av störst vikt för ett beslut. Även omgivningarna, gång- och cykelvägar, närheten till naturområden samt restauranger och affärer har en stor del i val av bostad. Faktorer som inte alls är lika viktigt är närhet till stadskärna, aktivt kultur-, nöjes- och folkliv samt bra lokal arbetsmarknad. Främst eftertraktat är en kombination av urbana miljöer och naturnära lägen, menar SBAB.

- En sammanfattning av en bra boendemiljö är att den är människovänlig och lätt att ta sig till och från, säger SBAB:s presschef Karin Hellgren i ett pressmeddelande.

Faktor Andel som angivit faktor nödvändig
Närhet till kommunikationer 60 %
Gång- och cykelvänlig omgivning 54 %
Närhet till naturområden 54 %
Närhet till service, restauranger, affärer 52 %
Attraktiv naturmiljö 50 %
Arbetsmarknaden 46 %
Närhet till vatten 45 %
Närhet till stadskärna 35 %
Närhet till andra orter 34 %
Attraktiv stadsmiljö 31 %
Närhet till park 30 %
Aktivt kultur- & nöjesliv 27 %
Närhet till badstrand 26 %
Tillgängliga sportaktiviteter 24 %
Aktivt folkliv 20 %

Beroende på var i landet man planerar att bosätta sig betraktas faktorerna annorlunda. Goda kommunikationsmöjligheter är främst viktigt i Stockholm och Västsverige, landets storstadsregioner. Dessa regioner är de enda i Sverige som anser goda kommunikationer vara den mest värdefulla faktorn vid val av bostad. I östra Mellansverige anses faktorn vara näst viktigast, medan den i Småland kommer först på sjunde plats.

- God infrastruktur som förenklar kommunikationer är ett hett debatterat ämne, vår undersökning visar också att det är den klart viktigaste faktorn när folk ser sig om efter bostad i landets storstadsregioner, säger Karin Hellgren.

Område Andel som anger "närhet till kommunikationer" nödvändigt
Stockholm 72 %
Västsverige 67 %
Sydsverige 58 %
Östra Mellansverige 56 %
Mellersta Norrland 52 %
Övre Norrland 52 %
Norra Mellansverige 45 %
Småland med öarna 41 %